سنگهای مصنوعی بتنی پلیمری را ممکن است با نام هایی مانند سمنت پلاست، سنگ مهندسی و یا بتن پلیمری نیز بشناسید. در حقیقت این سنگ ها همانطور که از نامشان بر می آید در دسته سنگ های مصنوعی قرار گرفته اند که با استفاده از ترکیبات پلیمری ساخته شده اند که به آن فرآیند پلیمریزاسیون گفته می شود. این نوع سنگ ها یکی از مصالح نوین ساختمانی به شمار می روند که پایه و اساس ساخت آنها بر پایه استفاده از بتن است. وجود مواد افزودنی و ساختار پلیمری در این سنگ ها باعث شده است که چسبندگی و مقاومت بالایی داشته باشند.
رنگ سنگ های مصنوعی بتنی پلیمری از رنگدانه های اکسید آهن ساخته شده است که در برابر تابش اشعه ماوراء بنفش و مواد قلیایی، مقاومت بسیار خوبی را از خود نشان می دهد. این سنگ های مصنوعی تراکم بسیار بالایی دارند به نحوی که از آن ها تحت عنوان بتن خود متراکم نیز یاد می شود. شایان ذکر است که این تراکم فوق العاده به لطف وجود فرآیند ویبره و پلیمریزاسیون حاصل شده است. به کار بردن موادی نظیر رنگدانه های شیمیایی، آب، روان کننده ها، سنگدانه ها، ماسه و سیمان در ساختار این محصول دست به دست هم داده اند و منجر به تقویت خواص این دسته از سنگ ها شده اند.
انواع سنگ
همانطور که میدانید سنگ ها یکی از مصالح ساختمانی پر مصرف به شمار می روند که به جرات می توان گفت در تمامی پروژه های ساخت و ساز کاربرد دارند. سنگ ها به وفور در طبیعت قابل یافت می شوند و می بایست آنها را برای به مصرف رساندن به سنگبری ها منتقل کرد. به طور کلی این متریال را میتوان به دو گروه مصنوعی و طبیعی دسته بندی کرد. عمده ترین و بارزترین تفاوتی که بین سنگ های این دو گروه وجود دارد این است که سنگهای طبیعی را به شکل مستقیم و البته پس از برش کاری و ساب زنی میتوان به مصرف رسانید در حالیکه در نمونه های مصنوعی از ترکیب مواد افزودنی به سنگ های طبیعی استفاده می گردد که سنگ های مصنوعی بتنی پلیمری از جمله آنهاست.
کاربرد های سنگ پلیمری
پر واضح است که سنگ های مصنوعی و طبیعی متناسب با خواص منحصر به فردی که دارند در زمینه های مختلفی به کار می روند. در خصوص کاربرد سنگ های مصنوعی بتنی پلیمری به عنوان یک گروه شناخته شده از سنگ های مصنوعی باید گفت که این سنگ ها کاربردهای وسیع و متنوعی دارند از جمله کاربرد در موارد زیر:
- نمای خارجی ساختمان
- دکوراسیون داخلی
- سنگ تزئینی دیوار داخلی ساختمان
- نمای بیرونی حیاط
- کفپوش
- گلدان
- نرده و صراحی
- مبلمان شهری ( نیمکت ، میز ،…)
- استند های ترافیکی ( بلارد ها )
- قطعات حجمی و سفارش سازی شده
- جداول
و غیره …
آنچه که باعث پیوستگی یکنواخت اجزای سنگ های مصنوعی بتنی پلیمری شده است، وجود افزودنی های شیمیایی در ساختار آنهاست تا دوام و مقاومت مطلوبی داشته باشند. علاوه بر آن تنوع بسیار بالا در طرح و رنگ این سنگ ها سبب شده که در مکان های مختلفی قابل استفاده باشند.
ویژگی های سنگ های مصنوعی بتنی پلیمری (سمنت پلاست)
از آنجایی که سنگ های مصنوعی بتنی پلیمری ساخته دست انسان هستند بنابراین تولید کنندگان ویژگی های این محصول را متناسب با نیازهای انسانی تعیین کرده اند. وجود یک مشخصه بارز تحت عنوان مقاومت بر استحکام بالا در ساختار این سنگ ها یکی از مهمترین ویژگی هایی است که این متریال را برای کاربرد در زمینه های مختلف مناسب کرده است. به گونه ای که این سنگ ها با شرایط محیطی مختلفی سازگار هستند. یکی دیگر از ویژگی های این سنگ ها این است که وزنی سبک دارند از همین رو هیچ بار مرده و اضافه ای را به ساختمان وارد نمی کنند.
البته موضوع وزن سبک به این معنا نیست که بصورت عادی و استاندارد چگالی و یا همان جرم حجمی کمتری را داشته باشند بلکه بدلیل مقاومت و استحکام بالاتر این سنگها در مصارف مختلف امکان تولید محصولاتی با ضخامتهای کمتر وجود خواهد داشت که در نهایت منجر به سبکتر شدن خواسته ها میگردد ، ناگفته نماند که حتی میتوان با جایگزینی مواد اولیه سنگدانه بکاررفته در ترکیب تولید شده با مواد سبکتر از جمله پوکه های صنعتی یا معدنی امکان کاهش جرم حجمی را نیز فراهم نمود که این امر با در نظر داشتن ملاحظات کاربرد محصول منظور میگردد.
از دیگر ویژگیهای سنگ های مصنوعی بتنی پلیمری این است که از هدر رفت انرژی های سرمایی و گرمایی درون ساختمان نسبت به سنگهای طبیعی با توجه به ضریب انتقال حرارت آن، جلوگیری بهتری به عمل می آورند. به عبارتی دقیق تر، این سنگ ها نسبت به دما و صدا عملکرد عایق گونه ی بهتری در مقایسه با سنگهای طبیعی دارند و از ورود آلودگی صوتی نسبت به سنگهای طبیعی، بهتر جلوگیری می کنند. وجود ویژگی های فوق العاده و منحصر به فرد نامبرده در ساختار سمنت پلاست آن را به یک سنگ محبوب و پر متقاضی تبدیل کرده است.